yogablog

Yoga en Burn-out: Hoe Yoga Kan Helpen Bij Het Herstellen van een Burn-out

Wat is een Burn-out? Als je al een hele tijd niet lekker in je vel zit, constant moe en verdrietig bent, en twijfelt aan jezelf en alles en iedereen om je heen, dan zou je wel eens last kunnen hebben van een burn-out. Een burn-out is een groot rood uitroepteken, een waarschuwing van je lichaam dat je veel te ver gaat in wat je aan het doen bent. Het is hoog tijd om gas terug te nemen.

Technisch gezien is een burn-out een ernstige toestand van emotionele, fysieke en mentale uitputting die ontstaat door langdurige en overmatige stress. Dit fenomeen doet zich voor wanneer je gedurende een lange periode overweldigd wordt door constante druk en verwachtingen, zonder voldoende tijd of middelen om te herstellen. Het begint vaak subtiel, met lichte vermoeidheid en irritatie, maar kan snel escaleren als de stressoren aanhouden en niet goed worden aangepakt.

Hoe Ontstaat een Burn-out?

De signalen van een burn-out beginnen vaak klein. Je lichaam geeft al in een vroeg stadium aan dat je rustiger aan moet doen. Over het algemeen merk je deze gevoelens wel op, maar je bent te druk met je dagelijkse bezigheden om er aandacht aan te besteden. Het komt vaak helemaal niet uit om deze onaangename gevoelens serieus te nemen en de tijd te nemen om te rusten en voor jezelf te zorgen.

En zo gaat het door, met steeds maar “nog even dit” en “nog even dat”. Je weet dat je jezelf voortdurend overvraagd voelt en het gevoel hebt dat je niet aan de eindeloze eisen kunt voldoen. Dit gevoel van overbelasting kan voortkomen uit verschillende bronnen, zoals hoge werkdruk, gebrek aan ondersteuning, onduidelijke verwachtingen, of een disbalans tussen werk en privéleven. Naarmate de stress blijft aanhouden, bouwt de spanning zich alleen maar verder op en voel je je steeds slechter.

De Burn-out

Je bent stug doorgegaan met alles wat je dacht te moeten doen en waaraan je dacht te moeten voldoen, en nu geeft je lichaam aan dat het genoeg is. Je kunt simpelweg gewoon niet meer. De symptomen van je burn-out zijn chronische vermoeidheid, slapeloosheid, concentratieproblemen, verhoogde prikkelbaarheid en emotionele uitputting, vaak gepaard met fysieke klachten zoals hoofdpijn, maagproblemen en spierpijn. Psychologisch kunnen gevoelens van hopeloosheid, machteloosheid en cynisme de overhand nemen, wat kan leiden tot een totale desillusie over werk en andere verantwoordelijkheden.

In de kern is een burn-out een signaal dat je lichaam en geest hun grenzen hebben bereikt en dat onmiddellijke actie nodig is om verdere schade te voorkomen.

Herstel van een Burn-out

Herstel van een burn-out gaat langzaam. Je moet je echt realiseren dat de burn-out niet in een paar weken is opgebouwd; dit proces heeft maanden geduurd. Steeds een beetje meer stress en spanning zorgden ervoor dat je steeds iets meer kon verdragen, maar als je eerlijk diep van binnen had gevoeld, had je geweten dat je op de rem moest trappen. Daarom kun je niet verwachten dat met een paar weken rust je weer helemaal in je kracht komt te staan. Dat kan soms wel zo voelen, maar dat is een grote illusie. Herstel van een burn-out kan maanden duren. Houd zelfs rekening met 1 tot 1,5 jaar, en in extreme gevallen zelfs met 2 jaar.

Je hebt zoveel roofbouw gepleegd op je lichaam dat dit niet in een kort tijdsbestek kan herstellen. Dit kost veel energie. Daarom is het vaak zo dat je je eerst slechter voelt en daarna weer wat beter. Dit proces zal zich nog vaak herhalen.

Herstelproces

Om te herstellen en de stresshormonen te verminderen, is er veel rust nodig, afgewisseld met lichte activiteiten zoals wandelen, meditatie of yoga. Alles wat je doet, doe je zeker in het begin rustig en zacht en ga je niet tot het uiterste.

Er bestaat ook professionele begeleiding van een burn-out coach of therapeut die je kan leren om anders om te gaan met stress.

Hoe Yoga Kan Helpen Bij Burn-out

Yoga biedt een zachte benadering om de symptomen van een burn-out te verlichten en herstel te bevorderen.

  1. Vermindering van Stress: Yoga helpt bij het verlagen van cortisol, het stresshormoon, en activeert het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning en herstel. Dit helpt bij het verminderen van de fysieke symptomen van stress, zoals gespannen spieren en snelle ademhaling.
  2. Verbeterde Slaapkwaliteit: Regelmatige yogabeoefening kan de slaapkwaliteit verbeteren door het bevorderen van ontspanning en het verminderen van slapeloosheid. Herstellende houdingen en ademhalingstechnieken helpen bij het kalmeren van de geest en het voorbereiden van het lichaam op rust.
  3. Emotioneel Evenwicht: Yoga bevordert mindfulness, wat helpt bij het vergroten van zelfbewustzijn en het beter omgaan met emoties. Dit kan leiden tot een beter emotioneel evenwicht en een vermindering van gevoelens van angst en depressie.
  4. Versterking van het Lichaam: Yoga versterkt het lichaam op een zachte manier, wat helpt bij het verbeteren van de algehele fysieke gezondheid zonder de intensiteit van traditionele fitnessprogramma’s. Dit is vooral nuttig voor mensen die fysiek uitgeput zijn door een burn-out.
  5. Verhoging van Energie: Hoewel het paradoxaal lijkt, kan yoga helpen bij het verhogen van energieniveaus door het verbeteren van de bloedcirculatie en het stimuleren van het zenuwstelsel. Dit kan helpen om de vermoeidheid die gepaard gaat met een burn-out te verminderen.

Specifieke Yoga Oefeningen voor Burn-out

  1. Kindhouding (Balasana): Deze houding bevordert diepe ontspanning en helpt om de spanning in de rug, nek en schouders te verminderen.
    • Uitvoering: Kniel op de grond met je grote tenen bij elkaar en je knieën uit elkaar. Buig voorover en strek je armen voor je uit op de grond. Laat je voorhoofd rusten op de mat en adem diep in deze positie.
  2. Benen tegen de muur (Viparita Karani): Deze omgekeerde houding helpt bij het kalmeren van de geest en bevordert ontspanning.
    • Uitvoering: Zit zijwaarts tegen een muur en zwaai je benen omhoog tegen de muur terwijl je je rug op de grond laat zakken. Laat je armen ontspannen naast je lichaam en sluit je ogen. Blijf 5-15 minuten in deze houding en adem diep.
  3. Lijkhouding (Savasana): Deze houding is ideaal voor volledige ontspanning en het loslaten van spanning in het hele lichaam.
    • Uitvoering: Lig plat op je rug met je benen iets uit elkaar en je armen langs je lichaam, handpalmen omhoog. Sluit je ogen en adem diep, terwijl je je concentreert op het loslaten van spanning in elke spier. Blijf 5-10 minuten in deze houding en focus op je ademhaling.

Weet dat een burn-out overweldigend is en je leven tijdelijk op pauze zet. Maar besef ook dat je nu begint aan je herstel en dat alles uiteindelijk weer goed zal komen. Dit proces zal veel tijd in beslag nemen, maar dat is onvermijdelijk. Deze periode is cruciaal om je lichaam en geest te helpen weer in balans te komen. Hoewel het veel inspanning en aanpassingen vergt, zul je merken dat dit proces uiteindelijk positief voor je zal uitpakken. Het is een uitdaging, maar je zult merken dat het je sterker en veerkrachtiger maakt.

———————————————

Yoga bij Burn-Out Cursus Yogaplaza®

De cursus Yoga bij Burn-Out zal een aantal zaken voor je verduidelijken en er zitten waarschijnlijk heel veel herkenningspunten voor je in. Een burn-out is geen pretje en eist al je aandacht. Dat alleen al kost je heel veel energie en doorzettingsvermogen.

Maar ik ga je veel aanreiken wat je gaat helpen om weer sterk te worden en om weer plezier te hebben. Zo leer je over de signalen van de burn-out, wat het met je lichaam doet, hoe je je levensstijl, beweging en voeding kan aanpassen om in je kracht te komen.

Uiteraard leer ik je hoe je kan ontspannen door middel van yoga. Daarnaast vindt je diverse yoga en meditatielessen welke je gaan helpen om weer contact te maken met je lijf, adem en brein. Zo vindt je vanzelf weer de basis rust die nog altijd ergens in je lijf, adem en brein rond zweeft. De kunst is om daar weer een stabiele verbinding mee te maken.

Laten we daar samen voor gaan!

reactie

Volg ons

Wees niet verlegen, volg ons, neem contact met ons op. We ontmoeten graag interessante mensen en maken graag nieuwe vrienden.