yogablog

Wat is de Betekenis van Namasté?

Wat is de Betekenis van Namasté? yogablog

Ontdek de Betekenis en Juiste Gebruiken.

Namasté is een woord wat je vaak hoort bij de yoga. Waarschijnlijk wordt jouw yogales er mee afgesloten. Maar wat is de betekenis van dit woord en wat zijn de juiste gebruiken er van?

De Betekenis van Namasté

Namasté is een groet die zijn oorsprong vindt in de oude Indiase cultuur en vooral bekend is in het Hindoeïsme, Boeddhisme en Yoga. Het woord zelf komt uit het Sanskriet en is een combinatie van “namah” (buiging of eerbetoon) en “te” (aan jou). Vrij vertaald betekent het: “Ik buig voor jou” of “Het goddelijke licht in mij erkent het goddelijke licht in jou”. Dit eerbetoon gaat dieper dan een oppervlakkige groet; het is een erkenning van de ziel in de ander.

De Gebaar van Namasté

Wanneer iemand “Namasté” zegt, gaat dit vaak gepaard met een gebaar: de handen worden voor de borst tegen elkaar aangezet, de vingers wijzen omhoog, en het hoofd wordt licht gebogen. Dit gebaar, bekend als Anjali Mudra, is een symbool van respect, nederigheid en dankbaarheid. Het is een universeel gebaar dat in veel culturen wordt begrepen.

Het juiste gebruik van de Namasté-groet 

gaat verder dan alleen de woorden; het is een gebaar en een intentie van respect en erkenning. Hier is hoe je de Namasté-groet op de juiste manier kunt gebruiken:

1. Handpositie

Vouw je handen samen en breng je handpalmen tegen elkaar ter hoogte van je borst, met de vingers omhoog gericht en de duimen licht tegen het borstbeen gedrukt. Buig je hoofd iets naar voren als teken van eerbetoon en in sommige gevallen (optioneel) sluit je je ogen als teken van respect en concentratie op de groet.

2. Het Uitspreken van Namasté

Zeg “Namasté” met een zachte en rustige stem, waarbij je de ander in de ogen kijkt als teken van oprechte erkenning. Het woord wordt uitgesproken als “nah-mah-stay.” Hierbij ligt de nadruk op de eerste en laatste lettergrepen:

  • “Nah” – klinkt als “naam” zonder de “m”.
  • “Mah” – klinkt als het begin van “mama”.
  • “Stay” – klinkt als het Engelse woord “stay”.

Samen klinkt het vloeiend als “nah-mah-stay.”

3. De Intentie

Het is een erkenning van de innerlijke waarde van de ander en draagt een boodschap van wederzijds respect, ongeacht sociale of andere verschillen. Daarnaast drukt de groet een wens uit voor vrede en verbondenheid. 

4. Wanneer Gebruik Je Namasté?

Namasté wordt gebruikt in verschillende contexten, zowel formeel als informeel, en draagt altijd een betekenis van respect en erkenning van de ander. Hier zijn enkele situaties waarin je Namasté kunt gebruiken:

-Aan het begin of einde van een gebed, meditatiesessie of religieuze bijeenkomst, vooral binnen hindoeïstische en boeddhistische tradities.

Aan het begin en einde van een yogales

-In India en andere delen van Zuid-Azië is Namasté een gebruikelijke manier om mensen te begroeten, vooral oudere mensen of in formele settings. Het is vergelijkbaar met “hallo” of “goedendag”.

Namasté is dus niet zomaar een groet, maar een uitdrukking van diepe spirituele waardering. Het is een erkenning van de goddelijkheid in onszelf en in de ander. Of je nu yoga beoefent, mediteert, of gewoon een moment van verbinding wilt creëren met iemand anders, het gebruik van Namasté kan een klein, maar krachtig verschil maken in hoe je de wereld en de mensen om je heen ervaart.

Namasté: ik eer de goddelijkheid in jou.

Team Yogablog.nl

geef reactie

Volg ons

Wees niet verlegen, volg ons, neem contact met ons op. We ontmoeten graag interessante mensen en maken graag nieuwe vrienden.