dat je schrikt van iemand die niest, of dat twee vriendinnen zitten te smoezen? Juist dat leidt enorm af, omdat deze personen alle aandacht naar zich toe trekken.
Bij het beoefenen van yoga is stilte meer dan slechts een afwezigheid van geluid.
Het Belang van Stilte Tijdens het Beoefenen van Yoga
Stilte is een zeer belangrijk onderdeel dat bijdraagt aan de effectiviteit en diepte van je yogabeoefening. In deze blog gaan we dieper in op waarom je niet zou moeten praten tijdens de yogales en hoe dit bijdraagt aan een meditatieve en ontspannen staat van zijn.
Waarom Stilte Cruciaal is Tijdens Asanas
Asanas, of yogahoudingen, zijn ontworpen om je lichaam en geest in een staat van balans en harmonie te brengen. Deze houdingen zijn niet alleen fysieke oefeningen; ze zijn een dynamische vorm van meditatie. Het idee hierachter is dat je door beweging en houding een meditatieve staat bereikt zonder stil te hoeven zitten.
Wat Gebeurt er als je Zelf Praat Tijdens de Yogales?
Wanneer je praat, activeer je verschillende fysiologische en energetische veranderingen in je lichaam. Dit kun je eenvoudig zelf testen: meet je hartslag terwijl je rustig zit, en doe dit opnieuw nadat je intensief hebt gesproken. De verandering in hartslag is slechts een voorbeeld van hoe praten je fysieke staat beïnvloedt. Daarnaast verandert praten ook je focus, want yoga vereist diepe concentratie. Praten leidt je dus af van de houding en vermindert je vermogen om volledig aanwezig te zijn in het moment. Praten beïnvloedt ook je ademhalingspatroon, wat cruciaal is voor de juiste uitvoering van de houding. Een onregelmatige ademhaling kan de stabiliteit en het gemak van je houding verstoren en dit verandert je energieniveau en balans.
Wat Gebeurt er als een Ander Praat Tijdens de Yogales?
Wanneer een ander, zoals een medeleerling, praat tijdens de yogales, ontstaat er afleiding. Het horen van anderen die praten kan je concentratie verstoren en je uit je meditatieve staat halen. En als je yoga doet in een groep, kan het zelfs de gezamenlijke sfeer verstoren.
Is Zuchten of Een Opmerking Plaatsen Ook Storend Tijdens de Yogales?
Het antwoord daarop is ja. De persoon die zucht of een opmerking plaatst, trekt als het ware alle aandacht naar zich toe, waardoor de concentratie van de andere deelnemers wordt onderbroken. Dat werkt negatief en is zonde van de yogales. Hetzelfde geldt als iemand een bedelarmbandje om heeft dat constant rinkelt. Zelf hoort de persoon het waarschijnlijk niet, maar de rest van de groep wel.
Voorbeeld uit de Praktijk
In mijn yogastudio heb ik hier soms ook mee te maken. Meestal praten en zuchten mensen in de groep die voor het eerst een yogales volgen, want ineens moet men in een nieuwe omgeving, met allemaal mensen die je niet kent, de linkervoet achter de rechtervoet plaatsen, het hoofd naar links draaien en daarbij door blijven ademen… Dat zijn toch best veel dingen die er dan ineens gebeuren, waardoor men de spanning die dat met zich meebrengt uit. In de tweede les is dat al minder en in de derde les is de concentratie zodanig toegenomen dat de aandacht ook bij die persoon naar binnen is gericht.
Als we alles samenvatten, kunnen we stellen dat stilte tijdens het beoefenen van yoga niet zomaar een regel is, maar een cruciaal onderdeel van een fijne yogasessie.
Het helpt je om dieper te focussen, je ademhaling te reguleren en je energiebalans te behouden. Door stil te blijven, creëer je de ruimte voor een echte meditatieve ervaring en bevorder je een diepere verbinding met jezelf. Want in stilte kun je beter luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft.
‘Eeuwenoude stilte hier en nu’ is een prachtig geïllustreerd salontafelboek van Mirjam van der Vegt over de zoektocht naar rust. Van der Vegt neemt je mee op een reis van hoofd naar hart, aan de hand van de vier treden van de stilte. Herademen, struikelen, beminnen en uitreiken: rust vinden gaat in verschillende fases.
geef reactie