yogablog

De Belangrijke Rol van de Nervus Vagus in Ons Lichaam

Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen: de nervus vagus. Wat is het, waar bevindt het zich en wat doet het? Laten we er direct induiken.

Wat is de nervus vagus?

De nervus vagus, staat ook bekend als de tiende hersenzenuw, en is een gemengde zenuw die zowel sensorische als motorische vezels bevat. Hier is een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de nervus vagus:

  1. Craniale Zenuw: De nervus vagus is een van de twaalf paar hersenzenuwen die rechtstreeks vanuit de hersenen naar verschillende delen van het lichaam lopen.
  2. Gemengde Zenuw: Dit betekent dat de nervus vagus zowel sensorische als motorische vezels bevat. Het stuurt signalen naar de hersenen en vanuit de hersenen naar verschillende organen.
  3. Parasympathische Functie: De nervus vagus is een cruciale component van het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het “rust- en verteringsreactie”. Het helpt bij het reguleren van hartslag, spijsvertering, ademhaling en andere onwillekeurige functies van het lichaam.

Waar bevindt de nervus vagus zich en wat doet het?

De nervus vagus bevindt zich op een cruciale route door het lichaam en verbindt de hersenen met verschillende vitale organen. Hier is een gedetailleerd overzicht van zijn locatie en verloop:

  1. Oorsprong in de Hersenen:
    • De nervus vagus begint in de medulla oblongata, een deel van de hersenstam.
  2. Nekgebied:
    • Vanuit de hersenstam loopt de zenuw naar beneden door de nek. Hier vertakt de nervus vagus zich en geeft takken af naar de keel en het strottenhoofd, beïnvloedend spraak en slikken.
  3. Borstgebied:
    • De zenuw daalt verder af in de borstkas, waar zij belangrijke takken afgeeft naar het hart en de longen. Deze takken helpen bij het reguleren van de hartslag en ademhaling.
  4. Buikgebied:
    • De nervus vagus vervolgt zijn weg naar beneden door het middenrif en komt uiteindelijk in de buikholte terecht. Hier verbindt hij zich met verschillende organen zoals de maag, darmen, lever, en pancreas, en speelt een essentiële rol in de spijsvertering en andere autonome functies.

Door zijn uitgebreide bereik en invloed op diverse organen speelt de nervus vagus een centrale rol in het lichaam en draagt het bij aan zowel fysieke als mentale gezondheid.

Yoga en de Nervus Vagus

Yoga versterkt niet alleen het lichaam en kalmeert de geest, maar heeft ook sterke verbindingen met ons zenuwstelsel, met name de nervus vagus. Deze belangrijke zenuw speelt een cruciale rol in het reguleren van het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor rust- en herstelreacties in het lichaam.

Ademhaling en de Nervus Vagus

Een van de meest directe manieren waarop yoga de nervus vagus stimuleert, is via ademhalingsoefeningen, ook wel pranayama genoemd. De diafragmatische ademhaling bevordert de activatie van de nervus vagus, wat helpt om het lichaam in een toestand van rust en herstel te brengen. Wanneer we rustig ademhalen, wordt het middenrif gestimuleerd, wat vervolgens de nervus vagus activeert en verschillende kalmerende effecten door het lichaam teweegbrengt 

Yogahoudingen en Vagus Stimulatie

Bepaalde yogahoudingen zijn bijzonder effectief in het stimuleren van de nervus vagus. Voorwaartse buigingen zoals de Zittende Vooroverbuiging (Paschimottanasana) en houdingen die de borst openen zoals de Cobra (Bhujangasana) zijn bijzonder effectief doordat ze de interne organen stimuleren en de activiteit van de nervus vagus verhogen. De houdingen helpen ook bij het bevorderen van een gevoel van innerlijke rust en kalmte door de parasympathische activiteit te verhogen .

Mindfulness en Meditatie

Naast fysieke houdingen en ademhaling speelt mindfulness een belangrijke rol in de stimulatie van de nervus vagus. Regelmatige mediteren, het herhalen van mantra’s of het visualiseren van kalmerende beelden, kunnen helpen om de nervus vagus te activeren. Dit bevordert een toestand van ontspanning en vermindert stresshormonen zoals cortisol .

Fysiologische Voordelen

De positieve effecten van een geactiveerde nervus vagus zijn groot. Ze omvatten onder andere een verlaagde hartslag, verbeterde spijsvertering, verhoogde immuniteit en een betere stemming. Door regelmatig yoga te beoefenen, kunnen deze voordelen worden versterkt, wat er voor zorgt dat jij je prettig voelt.

———————————-

Boek: Activeer je nervus vagus: Een revolutionair antwoord op stress- en angstklachten, trauma en een verminderde immuniteit.

Team Yogablog.nl

geef reactie

Volg ons

Wees niet verlegen, volg ons, neem contact met ons op. We ontmoeten graag interessante mensen en maken graag nieuwe vrienden.