yogablog

Hoe Yoga Je Kan Helpen Bij Angst

Hoe Yoga Je Kan Helpen Bij Angst yogablog

Angst voor een bepaalde gebeurtenis, zoals een examen, tandartsbezoek, of doktersafspraak, is iets dat veel mensen ervaren. Deze vormen van angst kunnen verlammend werken en je dagelijks functioneren beïnvloeden. Yoga biedt een effectieve manier om met deze vormen van angst om te gaan door zowel het lichaam als de geest te kalmeren. We bespreken hier hoe yoga je kan helpen bij angst voor specifieke gebeurtenissen en geven we enkele praktische tips en oefeningen om te proberen. Maar laten we eerst eens in de fysiologie duiken van angst.

De Fysiologie van Angst

Angst is een complexe reactie die het hele lichaam beïnvloedt. Wanneer je angst ervaart, activeert dit het sympathische zenuwstelsel, een deel van het autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor de ‘vecht-of-vlucht’-reactie. Deze activatie leidt tot een reeks lichamelijke veranderingen die je lichaam voorbereiden om snel te reageren op een bedreiging. Nu zijn situaties zoals een bezoek aan de tandarts of een sollicitatiegesprek niet levensbedreigend, dus je kunt je voorstellen dat deze intense lichamelijke reactie soms ongewenst is.

Lichamelijke Reacties op Angst

Bij angst worden er stresshormonen zoals adrenaline en cortisol vrijgegeven. Deze hormonen zorgen ervoor dat je hart sneller gaat kloppen en je ademhaling versnelt. Dit verhoogt de zuurstofvoorziening naar je spieren, waardoor je klaar bent voor snelle actie. Spieren spannen zich aan, je bloeddruk stijgt en je spijsvertering vertraagt, omdat je lichaam alle energie richt op het omgaan met de vermeende dreiging.

Onnodige Activatie in Niet-Bedreigende Situaties

In de tijd waarin we leven zijn veel van de triggers voor angst niet direct bedreigend voor ons fysieke welzijn. Situaties zoals het spreken in het openbaar, deadlines op het werk of sociale interacties kunnen hetzelfde fysiologische angstrespons opwekken als een fysieke bedreiging. Als je deze spanning niet afvoert door bijvoorbeeld beweging kan dit gaan leiden tot chronische stress want je blijft hierdoor constante spanning opbouwen en dat is schadelijk voor je gezondheid op lange termijn. Chronische activering van het sympathische zenuwstelsel kan bijdragen aan aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartziekten en angststoornissen.

De Rol van het Parasympathische Zenuwstelsel

Het parasympathische zenuwstelsel werkt als een rem op het sympathische zenuwstelsel. Het helpt je lichaam te ontspannen en te herstellen na een stressvolle situatie. Dit systeem verlaagt de hartslag, vertraagt de ademhaling en bevordert de spijsvertering. Activiteiten die het parasympathische zenuwstelsel stimuleren, zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen, kunnen helpen de balans tussen deze twee systemen te herstellen en de lichamelijke symptomen van angst te verminderen. Verwacht hiervan niet dat het je na 1x oefenen direct helpt. Hier gaat tijd overeen.

De spanning die je hebt opgebouwd kan niet in 1x worden gereduceerd naar ontspanning. Het is daarom belangrijk dat je jezelf vanuit een stressvolle situatie steeds weer terug brengt naar ontspanning. Zie het maar als een elastiekje. Als je het elastiekje uitrekt in een stressvolle situatie en daarna ontspant, dan zal het elastiekje terug gaan naar de basis. Maar staat dat elastiekje onder een constante spanning, dan heb je een grote kans dat het zal breken. 

De Dagelijkse Voordelen van Yoga: Een Persoonlijke Reis naar Gezondheid en Welzijn

Wat kan yoga voor je doen bij angst?

Yoga helpt bij het activeren van het parasympathische zenuwstelsel welke de rust en het herstel systeem in je lichaam helpt door middel van verschillende technieken:

  1. Ademhalingsoefeningen (Pranayama): Deze oefeningen bevorderen diepe, rustige ademhaling, wat de parasympathische respons stimuleert en het lichaam helpt te ontspannen.
  2. Meditatie: Regelmatige meditatie vermindert de productie van stresshormonen en bevordert een kalme, evenwichtige geestestoestand.
  3. Yogahoudingen (Asanas): Specifieke houdingen helpen bij het ontspannen van de spieren en het verbeteren van de bloedcirculatie, wat bijdraagt aan een gevoel van rust en welzijn.

Zoals je hebt gelezen kun je door regelmatig yoga te beoefenen, de balans tussen spanning en ontspanning verbeteren, wat je beter in staat stelt om stress en angst te beheersen. Hierdoor voel je je veel prettiger en sterker.

Waarom yoga helpt bij angstgevoelens

geef reactie

Volg ons

Wees niet verlegen, volg ons, neem contact met ons op. We ontmoeten graag interessante mensen en maken graag nieuwe vrienden.