Maar waarom gebeurt dit zo vaak? In deze blog duiken we in de redenen waarom je in slaap kunt vallen tijdens de ontspanning en hoe je hiermee om kunt gaan.
1. Diepe ontspanning en vermoeidheid
Diepe ontspanning: Yoga, en met name de ontspanningsfasen zoals Savasana, zijn ontworpen om je lichaam en geest tot rust te brengen. Tijdens deze momenten van diepe ontspanning vertraagt je hartslag, daalt je bloeddruk en komt je lichaam in een staat die lijkt op slapen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam om zichzelf te herstellen en te genezen.
Vermoeidheid: Een andere belangrijke factor is vermoeidheid. Veel mensen leiden een druk leven vol stress en onvoldoende slaap. Wanneer je eindelijk de tijd neemt om te ontspannen tijdens een yogales, grijpt je lichaam deze kans aan om wat van de gemiste rust in te halen. Hierdoor kan het gemakkelijk gebeuren dat je in slaap valt.
Slapen is en groot onderdeel van jouw leven en daarom van van jouw algehele gezondheid. Goed slapen zorgt in de nacht voor de geestelijke verwerking van de voorgaande dag en herstelt het lichaam zodat je de volgende dag fris, fit, geconcentreerd en krachtig in het leven staat. Deze Beter Slapen Cursus is niet alleen gemaakt voor mensen die ervaring hebben met een slechte nachtrust. Het is voor iedereen die meer verdieping zoekt in de wereld van slaap. Meer willen weten van hoe de slaap werkt en hoe het toch altijd net even beter kan. Aan deze cursus zijn diverse yoga- en meditatielessen verbonden die je helpen om de slaap beter te vatten en die je helpen de slaap kwalitatief te verbeteren.
2. Het loslaten van spanning
Yoga helpt je de opgebouwde spanning in je lichaam los te laten. Deze spanning kan afkomstig zijn van fysieke activiteiten, emotionele stress of mentale druk. Wanneer je eindelijk ontspant, laat je lichaam deze spanning los, wat vaak resulteert in een gevoel van vermoeidheid en slaperigheid. Het is alsof je lichaam zegt: “Eindelijk kan ik rusten.”
3. Het brein en slaapcyclus
Onze hersenen hebben een natuurlijke neiging om in slaap te vallen wanneer we in een ontspannen toestand verkeren. Dit komt omdat ontspanningsoefeningen zoals Savasana het parasympathische zenuwstelsel activeren, dat verantwoordelijk is voor rust en herstel. Dit systeem helpt het lichaam om te ontspannen en bereidt je voor op slaap, waardoor het moeilijk kan zijn om wakker te blijven.
4. Diepe ademhaling
Tijdens yoga en meditatie wordt vaak diepe ademhaling aangemoedigd. Diepe, langzame ademhaling stimuleert het parasympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een kalmerende werking op je lichaam en geest. Deze kalmerende werking kan zo sterk zijn dat je in slaap valt.
Hoe kun je wakker blijven?
Als je merkt dat je vaak in slaap valt tijdens de ontspanning en je wilt dit voorkomen, zijn hier een paar tips:
- Zorg voor voldoende slaap: Probeer elke nacht genoeg slaap te krijgen, zodat je minder vermoeid aan je yogasessie begint.
- Pas je ademhaling aan: Probeer tijdens de ontspanning je ademhaling iets actiever te houden. Dit kan helpen om je iets meer alert te blijven.
- Blijf bewust: Richt je aandacht op je ademhaling of een ander aspect van je ontspanning, zoals de sensaties in je lichaam of de geluiden om je heen. Dit kan helpen om je geest alert te houden.
- Pas de duur aan: Als je vaak in slaap valt, kun je proberen de duur van je ontspanning iets te verkorten en geleidelijk op te bouwen naarmate je gewend raakt aan het bewust ontspannen zonder in slaap te vallen.
- Ga niet al te lekker liggen zodat je net niet comfortabel genoeg bent.
Conclusie
In slaap vallen tijdens de ontspanning is een teken dat je lichaam behoefte heeft aan rust en herstel. Het is een natuurlijke reactie en niets om je zorgen over te maken. Door bewust te werken aan voldoende slaap, je ademhaling en je bewustzijn tijdens de ontspanning, kun je leren om volledig te ontspannen zonder direct in slaap te vallen.
geef reactie