yogablog

De Ultieme Gids voor het Gebruik van Yogablokken: Tips en Technieken

Volledige yogales ‘Aarden door Yoga’ met gebruik van blokken

Yogablokken zijn een essentieel hulpmiddel voor zowel beginners als gevorderde yogi’s om hun yogaoefeningen te verbeteren en te verdiepen. Of je nu je balans wilt verbeteren, flexibiliteit wilt vergroten of dieper in een houding wilt komen, yogablokken kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je yogaroutine. In deze blog gaan we dieper in op hoe je yogablokken kunt gebruiken, met praktische tips en technieken om het meeste uit je yoga-oefeningen te halen.

Wat zijn Yogablokken?

Yogablokken zijn meestal rechthoekige blokken gemaakt van schuim, kurk of hout. Ze zijn ontworpen om te worden gebruikt als ondersteuning bij verschillende yogahoudingen om de flexibiliteit te vergroten, stabiliteit te bieden en de uitlijning te verbeteren. Yogablokken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en dichtheden, zodat je kunt kiezen welk type het beste bij je behoeften past.

Hoe Gebruik je een Yogablok?

  1. Ondersteuning bij Zittende Houdingen: Plaats een yogablok onder je zitbotjes tijdens zittende houdingen zoals bij de Gemakkelijke Zithouding (Sukhasana) of bij de Heldenhouding (Virasana) om de heupen te openen en comfortabeler te zitten.
  2. Tip: Set van 2 yogablokken
  3. Verbetering van Balans: Gebruik een yogablok als ondersteuning bij balanshoudingen zoals de Boomhouding (Vrikshasana) door het onder je hand te plaatsen terwijl je op één been staat, waardoor je meer stabiliteit krijgt en de houding gemakkelijker kunt vasthouden.
  4. Diepere Strekkingen: Plaats een yogablok onder je handen in houdingen zoals de Gestrekte Driehoekshouding (Utthita Trikonasana) om de grond dichterbij te brengen en een diepere strekking van de hamstrings en zijwaartse spieren te ervaren.
  5. Ondersteuning bij Achteroverbuigingen: Gebruik een yogablok onder je onderrug in houdingen zoals de Brughouding (Setu Bandhasana) om de ruggengraat te ondersteunen en de opening van de borst te vergroten zonder te veel druk op de onderrug uit te oefenen.
  6. Focus op Uitlijning: Plaats yogablokken tussen de dijen tijdens houdingen zoals de Berghouding (Tadasana) om de binnenste dijspieren te activeren en de uitlijning van de knieën en heupen te verbeteren.

Set van 2 Yogablokken van ecologisch kurk uit Portugal

Tips voor het Gebruik van Yogablokken:

  • Kies het juiste type blok op basis van je behoeften en voorkeuren. Schuim is lichtgewicht en zacht, terwijl kurk en hout duurzamer zijn en meer stabiliteit bieden.
  • Experimenteer met verschillende hoogtes en posities van de blokken om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw lichaam.
  • Wees geduldig en luister naar je lichaam. Forceer geen houdingen met behulp van yogablokken, maar laat ze dienen als ondersteuning en begeleiding bij je yogaoefeningen. 

Hoe hou je je yogablok schoon:

Het is belangrijk om bacteriën en viezigheid te verwijderen, vooral omdat het in direct contact komt met je lichaam tijdens yoga-oefeningen. Hier is een korte uitleg over hoe je je yogablok schoon kunt houden:

  1. Afwissen met een vochtige doek: Veeg je yogablok regelmatig af met een vochtige doek om zweet, vuil en olie te verwijderen na elke yogasessie.
  2. Milde zeep en water: Als je yogablok erg vies is geworden, kun je het reinigen met een milde zeepoplossing en water. Gebruik een zachte doek om het schoon te maken en spoel het daarna grondig af met water.
  3. Natuurlijke reinigingsmiddelen: Je kunt ook natuurlijke reinigingsmiddelen zoals een mengsel van water en azijn gebruiken om je yogablok schoon te maken. Dit helpt om bacteriën te doden en de blok fris te houden.
  4. Laten drogen: Zorg ervoor dat je yogablok volledig droog is voordat je het opbergt. Laat het bij voorkeur aan de lucht drogen op een plek met goede ventilatie.
  5. Regelmatig onderhoud: Probeer je yogablok minstens één keer per week schoon te maken, afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt. Dit helpt om de hygiëne te behouden en de levensduur van het blok te verlengen.

Hardschuim anti-slip yogablokken set

Door yogablokken op de juiste manier te gebruiken, kun je je yogaoefeningen naar een hoger niveau tillen en de voordelen van yoga volledig benutten. Voel je vrij om te experimenteren en te verkennen hoe yogablokken je kunnen helpen om dieper te gaan in je houdingen en een dieper begrip van je lichaam en geest te bereiken.

reacties

Volg ons

Wees niet verlegen, volg ons, neem contact met ons op. We ontmoeten graag interessante mensen en maken graag nieuwe vrienden.